Akcja „Slowfood czyli stop fastfoodyzacji” dobiegła końca już jakiś czas temu. Pora więc na podsumowanie. Liczny udział i wiele ciekawych przepisów świadczy o tym, że mimo „szybkich” czasów w jakich żyjemy, potrafimy zwolnić i cieszyć się smakiem naturalnych, tradycyjny potraw czyli prawdziwego jedzenia.
Tak jak wcześniej zapowiadałam, chciałbym wyróżnić jedną z uczestniczek i podarować książkę „Slow food. Produkty regionalne robią karierę”. Wybór nie był łatwy. Ciekawych przepisów było bardzo wiele, jednak zdecydowałam się nagrodzić Magdalenę (chonchon) z bloga Tasty Colours , szczególnie za smażony oscypek z brusznicami z Podhala który na zdjęciu wygląda po prostu przepysznie. Magdaleno, proszę Cię o kontakt i podanie swojego adresu abym ci mogła przesłać ksiażkę: poczta@ekoquchnia.pl
A oto wszystkie „slowfoodowe” przepisy:
Regionalne, tradycyjne
Babka ziemniaczana ode mnie
Kartacze ode mnie
Smażony oscypek z brusznicami z Podhala od chonchon
Podpłomyki z gzikiem od bee-3
Podlaskie pierogi ziemniaczane od Andzi – 35
Ślepe ryby – zupa ziemniaczana od Andzi – 35
Bigos myśliwski od Usagi
Kluski śląskie od stokilo
Bigos od AniC
Kujawska grochówka z kapustą od Grażyny
Żurek Śląski od stokilo
Pyry z gziką od praniewkuchni
Zupy
Harira ode mnie
Pomidorowa z suszonymi pomidorami od olciaky
Zupa z kukurydzy od Olciaky
Czerwona zupa z soczewicą od olciaky
Żur na zakwasie z mielonego żyta od chonchon
Ślepe ryby – zupa ziemniaczana od Andzi – 35
Krem z ziemniaków z grzankami od alfa19
Bulion z eko warzyw od spaceage
Koperkowa z pulpetami od Grażyny
Zupa fasolowa od Grażyny
Kujawska grochówka z kapustą od Grażyny
Pomidorowa na 100 od stokilo
Żurek śląski od stokilo
Rosół niedzielny od praniewkuchni
Slow food z zagranicy
Harira ode mnie
Toskańska pomidorowa z suszonymi pomidorami od olciaky
Bruschetta ode mnie
Gnocchi z ricotty i parmigiano od alf 19
Lasagne z mięsem i szpinakiem od alivei
Mięsiwa
Domowa mielonka ze słoika od Andzi-35
Terrina z szynką od raindrop
Kurczak z lawenda od Pinkcake
Kurczak z sosem koperkowym od Grażyny
Biała kiełbasa w piwie od Grażyny
Żołądki w sosie chrzanowym od praniewkuchni
Chrupiąca wątróbka od praniewkuchni
Babciny pasztet z 4 mięs od praniewkuchni
Tradycyjne zrazy wołowe od praniewkuchni
Jarskie
Pasztet z soczewicą od Olciaky
Makaron z sosem śmietanowo – grzybowym od olciaky
Łazanki z kapusta i pieczarkami od Grazyny
Gołąbki wegetariańskie od stokilo
Słodkości
Ciastka owsiane z miodem od olciaky
Konfitura z brusznic od chonchon
Puszyste racuszki od Bee – 3
Placki z jagodami – Ołatki od Lamad
Tradycyjny piernik na piwie od stokilo
Kluski, pierogi, placki
Kartacze ode mnie
Zielone kopytka ode mnie
Pyzy z mięsem od bee-3
Podlaskie pierogi ziemniaczane od Andzi – 35
Pyzy z sosem grzybowym od levarec
Kluski śląskie od stokilo
Domowe pierogi ruskie od stokilo
Placki ziemniaczane od stokilo
Bliny razowe od Grażyny
Pierogi ruskie od praniewkuchni
Slowfoodowe łazanki od Chonchon
Inne
Naleśniki gryczane ze szpinakiem od bee-3
Rolada serowa os Lamad
Kotlety ziemniaczane od Lamad
Masło domowe od RainDrop
Puree z ziemniaków i ze szpinaku od Dragonfly
Bułki żytnie pełnoziarniste od Niny
Makaron z serem i jagodami od stokilo
Conchiglioni ze szpinakiem i serami pleśniowymi od praniewkuchni
3 Komentarze
Skomentuj