https://stok.bte.co.id/pg/ https://coverage.bte.co.id/public/play/ https://lapor.bte.co.id/rungkat/ https://itj.jakartamrt.co.id/data/ https://dev.idcomm.id/wp-includes/IXR/slot-gacor/
https://karanganbungacilacap.com/https://17slotgacor.com/https://masakannusantara2024.blogspot.com/https://chord2024.com/https://www.kompasko.com/
Wegański sos „serowy” i frytki z selera, czyli co jeść na przednówku cz. II | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wegański sos „serowy” i frytki z selera, czyli co jeść na przednówku cz. II

| 1 komentarz

sosserowy1

Wiele osób żyje w przekonaniu że kuchnia roślinna jest droga, szczególnie teraz na przednówku. No bo co niby jada teraz taki weganin? Pewnie musi sobie zamawiać w Internecie jakieś „kosmiczne” produkty kosztujące fortunę. Nic bardziej mylnego. Bez potrzeby zaopatrywania się w wielkich hipermarketach, odwiedzając jedynie zieleniak pod blokiem, wydając nie całe 10 zł, można zrobić naprawdę coś pysznego.  Za pewne wielu z Was z obojętnością przechodzi obok, pomarszczonych już ziemniaków, selera , buraka  czy marchewki . Kosztują one jednak teraz naprawdę grosze. Dlatego warto wrzucić je do swojego koszyka.

warzywa

Czy słyszeliście o wegańskim sosie serowym z… ziemniaka? Przepis na to cudo wykonane z tego nie pozornego warzywa pojawiło się z różnymi modyfikacjami na wielu wegańskich blogach. Dziś przedstawię Wam moja wersję. Ziemniak, ze względu na obecność skrobi, po ugotowaniu i zmiksowaniu na bardzo gładkie puree, ma lekko ciągnącą się konsystencję. Smak sera uzyskujemy dzięki dodatkowi niezawodnych płatków drożdżowych, żółtawy kolor naszego „serowego” sosu otrzymujemy przez dodanie kawałka marchewki. Ja dodałam jeszcze kilka różyczek kalafiora. Generalnie można dodać jeszcze inne warzywa korzeniowe (np. pietruszkę lub seler), ale ważne żeby dominowały ziemniaki.

 

Nasz sos wraz z makaronem i np. brokułem  tworzyć może charakterystyczne, sycące danie. Można go podać jako dip do surowych, pokrojonych w słupki warzyw lub naczosów. Albo do wyśmienitych pieczonych frytek z selera.

 

seler2

Jeżeli posiadamy w kuchennej szafce zapas płatków drożdżowych ( a każdy szanujący się roślinożerca powinien je mieć) za składniki do dzisiejszej propozycji przednówkowego dania, a właściwie przekąski, zapłacimy mniej niż 10 zł. Nie bójmy się więc poczciwych warzyw korzeniowych, trzymajmy z nimi sztamę zanim nie pojawią się sezonowe, wiosenne warzywa.

sosserowy2

sosserowy4

Zapraszam na przepis:)

 

Wegański sos serowy:

  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • Kilka różyczek kalafiora (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 2 ząbek czosnku
  • 4 kopiate łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól do smaku
  • szczypta chili

Wykonanie:

  1. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i chwilę podsmażamy na patelni na 1 łyżce oleju kokosowego, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, sos sojowy.
  3. Za pomocą malaksera (lub blendera) miksujemy ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek na gładką masę.
  4. Dodajemy płatki drożdżowe, przyprawy i ponownie blendujemy. Jeśli wydaje się nam, że sos jest za gęsty, dodajemy łyżkę wody. Można dodać jeszcze płatków lub papryki.
  5. Podajemy jako dip do przekąsek albo jako sos do makaronu.

 

Frytki z selera

Składniki:

  • 2 duże korzenie selera
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka  pieprzu ziołowego
  • Sól, pieprz
  • Olej kokosowy

Wykonanie:

  1. Selery obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Wrzucamy do większej miski.
  2. Nasze frytki obsypujemy solą, przyprawami i mieszamy z olejem, rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 – 40 min w tem. 200 st C

 

1 komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.