Lubicie potrawy przygotowywane metodą stir – fry*? Ja bardzo, szczególnie latem, kiedy dostępnych jest mnóstwo świeżych, chrupiących składników a ładna pogoda sprawia, że nie chce sie spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Co prawda nie posiadam woka ale warzywa przygotowane tą metoda udają mi się doskonale również w zwykłej patelni.
A od teraz potrawy typu stir – fry będą jeszcze pyszniejsze! A wszystko za sprawą nowości z firmy Bioplanet którą jest olej do przygotowywania potraw w woku który miałam przyjemność testować. Jest to mieszanka olejów spośród których smakowo dominuje olej z prażonych orzeszków ziemnych. Olej zawiera poza tym ekstrakt z chili który wzbogaca i podkręca na ostro smak przygotowywanych na nim potraw. Jak wszystkie oleje z lini BIO PLANETE składniki mieszanki pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Olej doskonale nadaje się do wszelakich dań kuchni azjatyckich, nie tylko do warzyw stir-fry, ale to właśnie na nich skupimy się w tym wpisie. Moje dzisiejsze stir-fry było nie typowe, postanowiłam w końcu przetestować obieraczkę julienne która dostałam na urodziny (i wstyd się przyznać zupełnie o niej zapomniałam). Pocięłam więc w cieniutkie wstążeczki tą właśnie obieraczka młoda marchewkę oraz cukinię, cieniutko pokroiłam pora i czerwoną paprykę. Trochę przypraw, no i w roli głównej, ekstrawagancki olej. Finalnie powstała bardzo pyszna i prosta potrawa…
Stir – fry z cukinii, marchewki i papryki
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 cukinia
- 1 por (biała część)
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
- czarny sezam do posypania
- 2-3 łyżki oleju do smażenia w woku
sos:
- 2 łyżki oleju do smażenia w woku lub innego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
Wykonane:
- Marchewkę i cukinię kroimy obieraczką julienne lub kroimy w cienkie paski jeśli nie posiadamy takiego gadżetu. Por kroimy w półplasterki, paprykę w cienkie, długie paseczki.
- W woku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy olej do smażenia na woku, po czym wrzucamy najpierw marchewkę. dodajemy kumin i cynamon, szczyptę soli i smażymy 1-2 minuty. Potem dodajemy paprykę i znów smażymy ok 2 min. Kiedy marchewka i papryka zmiękną (ale będą al’dente), przesuwamy je na brzeg patelni/woka, dolewamy oleju jeśli jest taka potrzeba i wrzucamy por i pokrojony w plasterki czosnek. Na koniec wrzucamy cukinię. Po kolejnych 2 min smażenia doprawiamy warzywa pieprzem i solą, wlewamy sos, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze dosłownie minutę. Odstawiamy z ognia. Są już gotowe! Posypujemy czarnym sezamem.
Tak przygotowane warzywa można połączyć z makaronem ryżowym, lub z każdym innym makaronem, można podać też z kaszą lub ryżem, można zjeść bez dodatków. Można również, co też i ja uczyniłam, potraktować je jako farsz do naleśników!
Ponieważ drugim produktem firmy Bioplanet które chciałabym polecić jest pełnoziarnista mąka gryczana, przygotowałam naleśniki gryczane, a dokładnie francuskie Galettes. Tak oto powstało całkiem ciekawe danie rodem z kuchni fusion.
Wytwarzana z gryki mąka, podobnie jak kasza gryczana poszczycić się może nie lada właściwościami prozdrowotnymi. Zawiera dużo żelaza, magnezu i witamin z grupy B, jest bezglutenowa, nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do mąki pszennej. Spożywanie kaszy i mąki gryczanej zalecane jest osobom cierpiącym na żylaki i hemoroidy gdyż zawiera wzmacniającą naczynia rutynę. Mąkę gryczaną można z powodzeniem zrobić w domu, mieląc kaszę gryczaną. Pod warunkiem że posiada się dobry blender. Do naleśników samodzielnie zrobiona mąka często jest niestety zbyt gruba, dlatego w takiej sytuacji najchętniej sięgam bo kupowaną, najchętniej ekologiczną. Mąkę gryczaną można używać nie tylko do naleśników, ale również do ciast, placuszków, makaronów czy chleba. Można ją stosować samodzielnie ale również w towarzystwie innych mąk.
Galettes to naleśniki z mąki gryczanej bardzo popularne we Francji, podawane najczęściej z wytrawnym farszem, moje warzywka idealnie się więc do tego nadały. A oto przepis na ok 6 dużych naleśników.
Naleśniki gryczane
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej bio
- 3 szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko „0”
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Robimy w środku dołek do którego wbijamy jajko. Mieszamy mąkę z jajkiem zagarniając ją do dołka i stopniowo dodajemy wodę. Dokładnie wszystko mieszamy najlepiej za pomocą miksera. Naleśniki mają być dość cienkie więc ciasto powinno być na tyle rzadkie aby łatwo rozlewało się na całej powierzchni patelni. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na min. 1/2 godziny.
- Patelnię smarujemy olejem za pomocą wacika, rozgrzewamy i za pomocą chochli wlewamy ciasto. Smażymy z obu stron aż się zetnie i lekko zrumieni.
* Stir fry jest techniką szybkiego przygotowywania dań polegająca na krótkim smażeniu składników potrawy na maksymalnie rozgrzanym oleju.
1 komentarz
Skomentuj