Między jednym a drugi wyjazdem wakacyjnym (były góry czas na Mazury : )) zamieszczam przepis na pyszne kotleciki lub na potrzeby fast foodu, jeśli mamy ochotę włożyć coś między połówki bułki i pobiec w świat – burgery. Są naprawdę pyszne i intensywne w smaku więc zadowolą nawet zagorzałych fanów wołowego burgera lub tradycyjnych mielonych. Nazwałam je black burgery ponieważ do ich przygotowania użyłam czarnej fasoli i czarnego ryżu. Przypominam że z punktu widzenia dietetyki medycyny chińskiej, produkty te doskonale wzmacniają nerki. Dla intensywności smaku dodałam jeszcze podduszone z cebulką, pełne umami pieczarki.
A dla wszystkich biedaków na diecie bezglutenowej mam bardzo ciekawą propozycję. Wiem jak trudne jest zrobienie dobrej bułki bezglutenowej. Ale czy pyszny burger to koniecznie burger w bułce? Moim zdaniem nie i ostatnio zachwycił mnie pomysł z włożeniem kotlecika z pysznymi dodatkami, keczupem i zieleniną w… dwa kapelusze olbrzymich pieczarek Portobello. Pisałam już o nich TUTAJ i od pewnego czasu jestem ich fanką. Wystarczy podpiec kapelusze parę minut w piekarniku i bezglutenową „bułę” mamy gotową. Serdecznie namawiam do spróbowania!
A oto przepis na tytułowe black burgers:
Składniki: na ok 12 nie dużych burgerów
- 1 szklanka ugotowanego czarnego ryżu
- 1,5 szklanki ugotowanej czarnej fasoli ( lub 1 puszka czarnej fasoli)
- ½ szklanki bułki tartej lub mielonych grubo płatków owsianych (dla bezglutenowców bezglutenowych)
- 300 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy do strączków
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól, pieprz
- 2 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie:
- Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, rozgrzewamy olej na patelni, smażymy, dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy. Dusimy Az pieczarki będą miękkie a cebula się zeszkli.
- W misce mieszamy ugotowany wcześniej czarny ryż i czarną fasolę. Blendujemy ręcznym blenderem ale niezbyt drobno ( jeśli zmiksujemy wszystko na pastę trudno będzie uformować kotlety). Dodajemy usmażone z cebulą pieczarki, ½ szklanki zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej. Dokładnie wszystko mieszamy, doprawiamy w miarę potrzeby sola i pieprzem odstawiamy na ½ godziny do lodówki.
- Z masy formujemy burgery, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je ok. 35 min w tem. 180 st C.
Przygotowanie pieczarek portobello:
- Pieczarkom ucinamy nóżki, posypujemy solą, skrapiamy olejem.
- Pieczemy w temp. 200 st C 10-15 min. Uwaga, w trakcie pieczenia w kapeluszu będzie się zbierał sok, trzeba go odlać i jeszcze chwilę podpiec.
- Kiedy kapelusze ostygną możemy włożyć między nimi burger, oraz ulubiony sos i dodatki. Smacznego!
2 Komentarze
Skomentuj