https://stok.bte.co.id/pg/ https://coverage.bte.co.id/public/play/ https://lapor.bte.co.id/rungkat/ https://itj.jakartamrt.co.id/data/ https://dev.idcomm.id/wp-includes/IXR/slot-gacor/
https://karanganbungacilacap.com/https://17slotgacor.com/https://masakannusantara2024.blogspot.com/https://chord2024.com/https://www.kompasko.com/
Jaglany poniedziałek: kotleciki z bobu i kaszy jaglanej | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

Jaglany poniedziałek: kotleciki z bobu i kaszy jaglanej

| 1 komentarz

kotlety bobowe1

Mam wrażenie że sezon bób powoli się kończy. Ostatnio ten który kupiłam był już bardzo mączysty i miał grubą skórkę. Dlatego  jeśli do tej pory nie kupowaliście bobu w tym roku w celu przygotowania z niego czegoś pysznego, to jutro zalecam wyprawę na targ. Właśnie tam najlepiej bób kupić, najlepiej na wagę. Ten w woreczkach foliowych często „dusi się” , wydziela sok przez co często szybko się psuje i brzydko pachnie. Prawdziwi szczęściarze Ci którzy mają bób prosto z własnej działki.

Jeśli nie macie pomysłów co pysznego  z bobu wyczarować, polecam prosty przepis na smaczne kotleciki z gotowanego bobu, z dodatkiem duszonej cebulki z cukinią oraz z kaszą jaglaną. To danie które idealnie wpisuje się w ideę jaglanego poniedziałku, chociaż u mnie gościło na stole podczas wczorajszego niedzielnego obiadu. Z młodymi ziemniakami i pomidorem malinowym z olejem lnianym i cebulką smakowały wyśmienicie,  zatem zapraszam na przepis:

kotlety bobowe2

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego i obranego ze skórki bobu
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 10 cm kawałek młodej cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • Przyprawy: tymianek, majeranek, mielony kumin (po 1 łyżeczce) kurkuma (1/2 łyżeczki)
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

  1. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa, smażymy kilka minut często mieszając, dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy.  Można dodać trochę wody aby cebula z cukinią się dusiły. Na koniec dodajemy sól i pieprz.
  2. Ugotowany i obrany bób oraz ugotowaną kaszę jaglaną umieszczamy w większej misce, dodajemy zawartość patelni, wszystko miksujemy blenderem ręcznym lub w malakserze. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy oleju.
  3. Z powstałej masy lepimy kulki wielkości mandarynki. Można je obtoczyć w otrębach lub mielonych płatkach owsianych i usmażyć, ale ja wolę kotleciki pieczone, więc układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem.
  4. Pieczemy ok 35 min w tem. 200 st.

 

1 komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.