Mam wrażenie że sezon bób powoli się kończy. Ostatnio ten który kupiłam był już bardzo mączysty i miał grubą skórkę. Dlatego jeśli do tej pory nie kupowaliście bobu w tym roku w celu przygotowania z niego czegoś pysznego, to jutro zalecam wyprawę na targ. Właśnie tam najlepiej bób kupić, najlepiej na wagę. Ten w woreczkach foliowych często „dusi się” , wydziela sok przez co często szybko się psuje i brzydko pachnie. Prawdziwi szczęściarze Ci którzy mają bób prosto z własnej działki.
Jeśli nie macie pomysłów co pysznego z bobu wyczarować, polecam prosty przepis na smaczne kotleciki z gotowanego bobu, z dodatkiem duszonej cebulki z cukinią oraz z kaszą jaglaną. To danie które idealnie wpisuje się w ideę jaglanego poniedziałku, chociaż u mnie gościło na stole podczas wczorajszego niedzielnego obiadu. Z młodymi ziemniakami i pomidorem malinowym z olejem lnianym i cebulką smakowały wyśmienicie, zatem zapraszam na przepis:
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego i obranego ze skórki bobu
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 10 cm kawałek młodej cukinii
- 4 ząbki czosnku
- Przyprawy: tymianek, majeranek, mielony kumin (po 1 łyżeczce) kurkuma (1/2 łyżeczki)
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
- Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa, smażymy kilka minut często mieszając, dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy. Można dodać trochę wody aby cebula z cukinią się dusiły. Na koniec dodajemy sól i pieprz.
- Ugotowany i obrany bób oraz ugotowaną kaszę jaglaną umieszczamy w większej misce, dodajemy zawartość patelni, wszystko miksujemy blenderem ręcznym lub w malakserze. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy oleju.
- Z powstałej masy lepimy kulki wielkości mandarynki. Można je obtoczyć w otrębach lub mielonych płatkach owsianych i usmażyć, ale ja wolę kotleciki pieczone, więc układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem.
- Pieczemy ok 35 min w tem. 200 st.
1 komentarz
Skomentuj