Całkiem niedawno blogi kulinarne, szczególnie te wegańskie zalała fala przepisów na wegańskie rafaello z kaszy jaglanej. To był i jest chyba nadal prawdziwy hit. Ale że ja często reaguje na takie nowinki ze sporym opóźnieniem, jaglanego „rafaello” spróbowałam po raz pierwszy dopiero wczoraj. I powiem szczerze: zakochałam się w tych małych niepozornych kulkach, które nie dość że przepyszne, to jeszcze zdrowe bo zrobione z królowej kasz – kaszy jaglanej.
Natoczyłam wczoraj cały wielki talerz kokosowo – jaglanych kulek. A że dziś tłusty czwartek, wcinam bez umiaru zamiast pączków, co na pewno wyjdzie mi na zdrowie:)
Oto mój przepis na bezglutenowe, jaglane, wegańskie rafaello, bez sztucznych dodatków i aromatów, który powstał z modyfikacji różnych przepisów znalezionych w internecie.
Jaglane rafaello
Składniki:
• 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
• 1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości(najlepiej BIO) ( 400 ml)
• 4 daktyle
• 5 łyżek syropu z agawy (lub więcej jeśli lubimy bardziej słodkie)
• kilka kropli soku z cytryny
• ziarenka z 2 lasek wanilii
• szczypta soli
• 2 łyżki mąki kokosowej
• ½ szklanki wiórków kokosowych
• ok 30 migdałów bez skórki, jeśli chcecie nadziać kulki.
• wiórki do obtoczenia kulek
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną wrzucić do suchego garnka i podprażyć ją przez chwile ciągle mieszając. Zalać wrzątkiem, zamieszać i odlać wodę wraz z szumem.
2. Ponownie postawić na ogniu, zalać 1 szklanką wody. Gotować aż kasza wchłonie wodę, po czym wlać puszkę mleka kokosowego, dodać pokrojone drobno daktyle, szczyptę soli.
3. Gotować na wolnym ogniu ok 30 min. lub dłużej (aż kasza będzie bardzo miękka i będzie się lekko rozpadała). Mniej więcej w połowie gotowania dodać ziarenka z laski wanilii, syrop z agawy i sok z cytryny.
4. Zdjąć kaszę z ognia, dodać mąkę kokosową i wiórki kokosowe, w miarę potrzeby dosłodzić. Dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
5. Z masy formować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), można do środka wcisnąć pozbawiony skórki migdał. Kuli obtoczyć w wiórkach.
Smacznego!