Styczeń to u mnie chyba najbardziej imprezowy miesiąc. Nie tylko dlatego że zawsze w styczniu trwa karnawał. W styczniu są również urodziny moje, mojej siostry i imieniny mojego męża. Pomysły na imprezowe przekąski są więc wtedy na wagę złota. A zrobić na dwóch imprezach tę samą przekąskę to grzech;).
Pomysł na zupełnie nową przekąskę imprezową przyszedł do mnie podczas spaceru między półkami z warzywami w super markecie. Pieczarki portobello kusiły swoimi wielgachnymi kapeluszami, wprost stworzonymi do faszerowania. Tak narodziła się idea smacznej i zdrowej przystawki idealnej na karnawałową imprezę. Zdrowej, bo z użyciem samych naturalnych, organicznych składników prosto ze sklepu Free Delikatesy Ekologiczne, w których za każdym razem odkrywam nowe ciekawe produkty, jak na przykład ryż z orzechami czy olej makowy.
Ryż z orzechami Noten Rijst – to fajne połączenie ryżu długoziarnistego z kawałkami orzechów, nasionami dyni, słonecznika i papai sprawia że danie jest bardziej odżywcze oraz ma ciekawy, pełniejszy smak i aromat
Kolejnym moim odkryciem jest olej makowy.
Olej z maku to przede wszystkim bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6 (aż 70% składu to kwas linolowy). Przypomnę że omega 6 i omega 3 to najważniejsze nienasycone kwasy tłuszczowe których niedobory powodują różne poważne dysfunkcje organizmu.
Omega 6 występują również w innych, łatwiej dostępnych olejach zimnotłoczonych. Dlaczego jednak warto zainteresować się olejem makowym?
Ponieważ mak jest rośliną bardzo delikatną i wymagającą, wysoce ekologiczną. Nie toleruje intensywnego nawożenia, a jego pielęgnacja ze względu na delikatność odbywa się ręcznie.
Ale wróćmy jeszcze do głównych bohaterów naszego przepisu czyli do portobello.
Portobello to po prostu odmiana pieczarek, która hodowana jest również w Polsce (chociaż nazwa sugerowała mi iż eksportowane są do nas z dalekich krajów). Od zwykłej pieczarki różnią się przede wszystkim wielkością. Są ogromniaste a do tego bardziej mięsiste. Chłoną aromaty jak gąbka. Nadają się przede wszystkim do faszerowania, ale wyczarować z nich można wiele innych pyszności.
Jednym z pomysłów na pieczarki portobello są znane już zapewne wśród wegesmakoszy wegańskie a do tego bezglutenowe mini pizze z kapeluszy pieczarek portobello. Wystarczy dobry pomidorowy sos, trochę warzyw, wegański parmezan i smaczna przekąska gotowa.
Mini pizze z portobello
Składniki:
• 4 pieczarki portobello
• czosnek w proszku
• olej z maku
• sól, pieprz świeżo mielony
• 1 czerwona papryka
• oliwki czarne lub zielone
• 2 szalotki
• 2 łyżki orzeszków piniowych
• 1 łyżka płatków drożdżowych
Wykonanie:
1. Pieczarki oczyszczamy, odcinamy nóżki. Oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. Skrapiamy oliwą. Układamy na blaszce i pieczemy ok 10 min. w 200 st C.
2. Podobnie postępujemy z papryką: kroimy ja w grubsze paski, solimy, pieprzymy i posypujemy czosnkiem. Pieczemy nieco dłużej: 20-30 min. Można włożyć je wcześniej niż pieczarki.
3. Przygotowujemy prosty sos pomidorowy (przepis poniżej)
4. Podpieczone pieczarki wyjmujemy z piekarnika, smarujemy spód sosem pomidorowym, kładziemy pokrojoną pieczoną paprykę, pokrojone w plasterki oliwki, cieniutkie plasterki szalotki. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 15-20 min.
5. Przed podaniem posypujemy posiekanymi orzeszkami piniowymi wymieszanymi z płatkami drożdżowymi. Skrapiamy olejem zimno tłoczonym np. makowym
prosty sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów pelati bez skórki
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
1 łyżeczka cukru muscowado
sól, pieprz świeżo mielony
olej
Wykonanie:
1. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Olej rozgrzać w garnku, wrzucić czosnek i smażyć 2 min aż lekko zbrązowieje.
2. Dodać bazylię, pomidory, sól i pieprz. Dusić ok 20min. na małym ogniu, w między czasie dodać odrobinę cukru.
Pieczarki portobello faszerowane ryżem ze szpinakiem i tofu
Składniki:
• 4 pieczarki portobello
• czosnek suszony
• niepełna szklanka ryżu z orzechami (może być inny ryz długoziarnisty)
• ½ kostki wędzonego tofu
• 4 garści świeżego szpinaku
• 5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
• 1 mała cebula
• 1 ząbek czosnku
• niepełna szklanka bulionu warzywnego lub wody
• olej makowy do skropienia przed podaniem
Wykonanie:
1. Pieczarki oczyszczamy, odcinamy nóżki. Oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. skrapiamy oliwą. Układamy na blaszce i pieczemy ok 10 min. w 200 st C.
2. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany szpinak, mieszamy. Po chwili dodajemy sól, przyprawę curry i wyciśnięty czosnek. Na koniec dodajemy pokruszone wędzone tofu, dokładnie mieszamy, dolewamy trochę wody lub bulionu i dusimy jeszcze chwilę.
4. Ugotowany ryż mieszamy ze szpinakiem z tofu. Dodajemy pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory, mieszamy. Tak przygotowany farsz wkładamy do podpieczonych kapeluszy pieczarek. Wkładamy do pieczenia jeszcze na 15-20 min.