Wigilia już za 2 tygodnie. Czas pomyśleć o wigilijnym menu i zaplanować zakupy. Zastanawialiście się już czym w tym roku zaskoczycie rodzinę? Mimo że tego dnia w moim domu od lat królują tradycyjne potrawy, zawsze staram się przemycić na wigilijny stół coś nowego. Czasem się przyjmie, czasem nie. W zeszłym roku po raz pierwszy uraczyłam domowników orkiszowymi pierogami z suszoną śliwką i orzechami. Wyszły przepyszne i na pewno zrobię je również w tym roku. Nowością na tegorocznej Wigilii będą zaś jaglane kluski z makiem (inspirowane tym przepisem), będące wegańską i bezglutenową namiastką klusek z makiem robionych przez moją nie żyjąca już babcie. Oczywiście babcine kluski byłe najlepsze na świecie i ogromnie żałuje że nie zdarzyłam się jej zapytać o przepis. Mój przepis na pewno jest jednak wersja zdrowszą i idealna dla osób nie jedzących jaj i glutenu. Obym przepisami postanowiłam się dziś z Wami podzielić.
Świąteczne menu mam już zaplanowane, lista zakupów zrobiona. Ponieważ dbam o to co jem na co dzień, nie omieszkam również do przygotowania świątecznych potraw zakupić dobrej jakości, ekologiczne produkty. Miejscem idealnym do takich zakupów są Free Delikatesy Ekologicznie w których znajdziecie duży wybór produktów organicznych ale również nie typowych takich jak np. kuzu. O jego prozdrowotnych właściwościach pisałam TUTAJ już przy okazji przepisu na kisiel z kuzu. Przypomnę że kuzu ma odczyn silnie zasadowy, dlatego bardzo skutecznie odkwasza, pomaga usunąć szkodliwe toksyny z organizmu, jest bardzo cennym źródłem minerałów, reguluje przemianę materii, usuwa nadmiar wilgoci i patogennego śluzu z organizmu. Jak się okazuje kisiel z kuzu może stanowić bardzo zdrową alternatywę dla kurzego jajka, dlatego postanowiłam dodać go do moich klusek jaglanych.
Od pewnego czasu w ogóle nie używam mąki pszennej, z powodzeniem zastępuję ją mąką orkiszową. Sprawdziła się też doskonale w przypadku wspomnianych pierogów z suszoną śliwką.
Orkiszowe pierogi z suszoną śliwką i orzechami
Składniki:
ciasto:
• 2 szklanki mąki orkiszowej typ 500 BIO
• gorąca woda
• szczypta soli
farsz:
• 1 szklanka suszonej śliwki BIO
• 2-3 łyżki orzechów włoskich BIO
• ½ szklanki lub trochę więcej czerwonego wytrawnego wina
• 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
• szczypta soli
• skórka otarta z ½ cytryny
• ½ łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
1. Do miski lub na stolnicę wsypujemy mąkę (w formie kopczyka), w kopczyku robimy dziurkę i wlewamy tam stopniowo, najlepiej za pomocą stołowej łyżki bardzo gorącą wodę którą mieszamy najlepiej na początku za pomocą widelca z ciastem. Dolewamy wodę do czasu aż powstanie miękkie, elastyczne, nie lepiące się do rąk ciasto.
2. Ciasto chwilę wyrabiamy w dłoniach, po czym odstawiamy je na kilkanaście minut aby odpoczęło.
3. Przygotowujemy farsz. Śliwki moczymy wcześniej ok 1 godz. w winie. Następnie wyjmujemy je z wina i dość drobno kroimy. Orzechy włoskie siekamy.
4. Do garnuszka przekładamy pokrojone śliwki, zalewamy je winem w którym się uprzednio moczyły, zagotowujemy. Dodajemy miód lub syrop z agawy, skórkę z cytryny, szczyptę soli, cynamon i orzechy. Gotujemy na małym ogniu aż płyn się zredukuje i otrzymamy coś w rodzaju gęstych powideł śliwkowych.
5. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy oprószonej mąką, za pomocą szklanki wycinamy z ciasta kółka na które nakładamy ok ½ łyżeczki farszu. Zamykamy pieróg za pomocą ulubionej techniki ( lub takiej która najlepiej nam wychodzi;).
6. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok 3 min.
7. Pierogi podajemy posypane odrobiną trzcinowego cukru wymieszanego z cynamonem. Pycha!
Jaglane kluski z makiem z sosem z żurawiny
Składniki:
• 1,5 szklanki kaszy jaglanej BIO
• ok 1 ½ szklanki mąki ryżowej BIO (lub orkiszowej w wersji z glutenem)
• 1szklanka zimnej wody
• 2 łyżki kuzu
• 1 łyżka ksylitolu
• ½ szklanki maku
• szczypta soli
Wykonanie:
1. Mak zalewamy gorącą wodą, moczymy przez około godzinę, po czym mielimy przez maszynkę do mielenia i mieszamy z łyżką ksylitolu.
2. Do garnuszka wsypujemy kuzu, zalewamy zimną wodą, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. W ten sposób otrzymujemy kisiel z kuzu.
1. Kaszę jaglaną gotujemy (gotujemy trochę dłużej lekko rozgotowując), po ostudzeniu miksujemy na gładko, dodajemy 2 łyżki kisielu z kuzu i stopniowo mąkę ryżową, zmielony mak i wyrabiamy ciasto. W miarę potrzeby dodajemy więcej mąki, ciasto powinno być plastyczne ale nie może kleić się za bardzo do rąk.
2. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2 min po wypłynięciu na powierzchnie. Gotowe kluski podajemy ze słodkim sosem z żurawiny.
Sos z żurawiny
składniki:
• 1 szklanka świeżej żurawiny
• ½ szklanki żurawiny suszonej
• ¾ szklanki soku świeżego soku jabłkowego
• 4 łyżki ksylitolu
• skórka z połowy cytryny
Wykonanie:
Do garnuszka wrzucamy świeżą oraz suszoną żurawinę, zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy ksylitol i startą skórkę z cytryny. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając, aż otrzymamy gesty sos przypominający konfiturę. W miarę potrzeby dodajemy więcej ksylitolu.
1 komentarz
Skomentuj