https://stok.bte.co.id/pg/ https://coverage.bte.co.id/public/play/ https://lapor.bte.co.id/rungkat/ https://itj.jakartamrt.co.id/data/ https://dev.idcomm.id/wp-includes/IXR/slot-gacor/
https://karanganbungacilacap.com/https://17slotgacor.com/https://masakannusantara2024.blogspot.com/https://chord2024.com/https://www.kompasko.com/
Gryczane muffinki ze śliwkami i orzechami (wegańskie, bezglutenowe) | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Gryczane muffinki ze śliwkami i orzechami (wegańskie, bezglutenowe)

| 7 komentarzy

 

muffinki-gryczane

Od pewnego już czasu poszukuję idealnego przepisu na wegańskie bezglutenowe muffinki. Okazuje się że nie jest to prosta sprawa bo wychodzą albo za bardzo „kitowate” i twarde, albo rozsypują się jak babki z piasku w piaskownicy. Ten przepis jest chyba najlepszym z których korzystałam i chociaż do ideału jeszcze mu odrobinę brakuję, szczerze polecam go wszystkim wegańskim bezglutenowcom.

Muffinki są miękkie nawet po ostygnięciu i niezbyt słodkie czyli takie jak lubię najbardziej, zamiast mąki gryczanej można użyć innej bezglutenowej a najlepiej mieszanki takich mąk. Ja zrobiłam je z gryczanej bo odpowiada mi delikatny posmak gryki.

muffinki-gryczane2

Oto przepis inspirowany przepisem z bloga Healthy, happy life.

(Na 6 dużych lub 10 mniejszych muffinek)

Suche składniki:

  • 1 i ¾ szklanki mąki gryczanej
  • 3 łyżeczki organicznego, bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego

Mokre składniki (w temp. pokojowej – ważne)

  • ¾ szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki + 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
  • ½ szklanki syropu z agawy(lub więcej jeśli chcemy bardziej słodkie)

Wypełnienie

  • 6 śliwek
  • Kilka orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 – 3 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania wypełnienia muffinek. Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy na lekko podgrzany olej kokosowy i smażymy kilka minut uważając  aby się nie rozpadły. Dodajemy syrop z agawy  i cynamon, trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Na koniec śliwki mieszamy z zmielonymi lub posiekanymi orzechami włoskimi. Farsz gotowy jest do wypełnienia.
  2. Mieszamy  dokładnie suche składniki. Następnie dodajemy mleko roślinne, sok z cytryny, syrop z agawy. Na koniec wlewamy roztopiony olej kokosowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Silikonowe foremki do muf finek smarujemy olejem kokosowym. Do każdej foremki wkładamy ciasto tak aby wypełniło ją do połowy i ubijamy palcami dociskając do dna i ścianek bocznych.  Wkładamy do środka po 1 łyżeczce śliwkowo-orzechowego nadzienia. Z pozostałego ciasta formujemy okruszki (takie jak w kruszonce) i  zasypujemy nimi nadzienie, tworząc na szczycie „kopczyk”.

Tak przygotowane muf finki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok. 20 min.

Z racji tego że muffinki nie mają w sobie jaj a funkcję spoiwa pełni siemię lniane oraz olej kokosowy, są one dość kruche i delikatne, dlatego przed wyjęciem muf finek z foremek lub papilotek, należy je ostudzić.

Do gryczanych muffinek przygotowałam pyszny, wegański krem lub jak kto woli lukier z nerkowców, czyniąc tym samym z muffinek urocze babeczki. Oto przepis na lukier, który pochodzi z książki „Widelec zamiast noża”

muffinki-gryczane3

Składniki:

  • 1 szklanka nerkowców namoczonych na noc w ciepłej wodzie
  • sok z ½ cytryny
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Wszystkie składniki zmiksować na wysokich obrotach na gładką masę. Lukier świetnie się nadaje do innych wegańskich ciast i muffinek i jest naprawdę pyszny!

7 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.