Kuchnia pięciu przemian chodzi już za mną od wielu miesięcy. Zgromadziłam na jej temat kilka książek, na lodówce powiesiłam ściągę, ale ciągle jeszcze brak mi zdyscyplinowania aby dokładnie trzymać się jej zasad. Ciągle jeszcze myli mi się kolejność przemian i nie zawsze udaje mi się prawidłowo sklasyfikować produkty: drzewo, ogień, ziemia, metal, woda…
Na pierwszy rzut oka gotowanie według 5 przemian wygląda jak czary i początkowo byłam do tego sceptycznie nastawiona. Jednak dokładne zapoznanie się z tą teorią wywodzącą się z tradycyjnej medycyny chińskiej, uświadomiło mi jak bardzo jest ona logiczna i niesamowicie mądra.
Nie będę tu się rozwodzić na temat zasad gotowania według 5 przemian i wszystkich nie znających jeszcze tematu odsyłam do fachowej literatury. Początkującym szczególnie polecam pozycje Pani Bożeny Żak – Cyran, np. „Jedz i żyj zgodnie z porami roku” gdyż właśnie odżywianie się zgodnie z porami roku jest jedną z ważniejszych zasad teorii 5 przemian. Każda pora roku jest specyficzna, oferuje nam specyficzne produkty i ustępuje kolejnej porze roku. Wraz ze zmianami występującymi w przyrodzie zmieniają się potrzeby naszego organizmu.
Mimo iż jesteśmy już prawie u przedsionka zimy, chciałabym dziś napisać parę wskazówek na temat gotowania i odżywiania się jesienią. Oczywiście według teorii 5 przemian.
Coraz chłodniejsze dni powodują że musimy dbać o zachowanie ciepła i energii w organizmie a także zwiększyć swoją odporność przed zimą. Dlatego powinniśmy jeść więcej bardziej gęstych niż latem, pożywnych zup z dodatkiem warzyw strączkowych, cebuli, pora. Zaczynamy jeść więcej ciepłych, gotowanych potraw a mniej surowych. Ograniczamy spożywanie surowych owoców gdyż według teorii 5 przemian mają one właściwości wychładzające organizm (oczywiście nie rezygnujemy z nich całkowicie). Częściej sięgamy po owoce suszone a także rozgrzewające przyprawy takie jak imbir, cynamon, curry, pieprz, chili.
Najbardziej preferowanym jesienią zbożem jest jęczmień ( pęczak, kasza, płatki) a także kasza jaglana.
Oczywiście aby organizm pozostał w harmonii należy pamiętać o równoważeniu posiłku i stosować za jednym razem połączenia potraw o różnym działaniu termicznym. Np. do gotowanych, duszonych czy pieczonych dań dodajemy oczywiście porcje surówki lub krótko gotowane warzywa
Jeśli zaś chodzi o techniki gotowania, to jesienią gotujemy z użyciem mniejszej ilości wody, na mniejszym ogniu, ale przez dłuższy czas. Ten rodzaj gotowania pomaga w skupieniu energii. Sposobem dającym potrawom więcej energii jest gotowanie w szybkowarze pod ciśnieniem lub w pieczenie w piekarniku.
1 komentarz
Skomentuj